Geschiedenis

 

Scouting A.P.V. Gorinchem is één van de oudste Scouting groepen van Nederland. “De Arkelse Padvinders”, zoals de groep vroeger werd genoemd, is namelijk bij Koninklijk Besluit op 3 januari 1911 opgericht. In 2011 hebben we dus ons 100-jarig bestaan gevierd. De toenmalig groepsleider de heer A.W. Groenman is in 1911 begonnen met 11 scouts, rond 1924 was de heer H. Boogh groepsleider en had de groep al 60 leden. 

Meer over ons 100-jarig jubileum  arrow right 

 

352 - klein


De groep is genoemd naar Arkels Oude Veste, zo werd een deel van de huidige oude binnenstad van Gorinchem vroeger genoemd. In die tijd werd er ook niet gesproken over Scouting maar over Padvinderij, vandaar dat beide feiten in onze naam terug zijn te vinden.

In 1976 zijn drie Scouting groepen uit Gorinchem gefuseerd, namelijk de Loevestein Groep, De Arkelse Padvinders en de Torenvalken. Omdat er altijd veel verwarring was over de naam van onze groep, en het dorpje Arkel dat in de buurt ligt van Gorinchem, is in 1990 de naam van de groep veranderd in Scouting A.P.V. Gorinchem.

In de afgelopen jaren heeft de groep in diverse clubgebouwen gezeten. De locaties die nog het meest in het geheugen liggen zijn de Korenbeurs in de binnenstad van Gorinchem en het oude Valkennest in de wijk Stalkaarsen. In 1994 is er uiteindelijk een grote wens van de groep in vervulling gegaan met de bouw van een nieuw clubgebouw aan de Sportlaan waarbij de naam “Het Valkennest” in ere is gebleven. Voor die tijd zat de groep verspreid over meerdere locaties, daar is 1994 een einde aan gekomen en zit iedereen bij elkaar in één clubgebouw.

Het Valkennest was de naam van het toenmalige clubgebouw van de Torenvalken, hiermee houden we stukje van die groep in eren. Hetzelfde geldt voor de Loevestein Groep, daarvan dragen we nog altijd het ruitje op onze das. De naam van de Loevestein Groep is rond 1993 in gebruik genomen door een nieuwe Scoutinggroep in Woudrichem, een stadje dicht bij Gorinchem en het Slot Loevestein. In het jubileumjaar is de groepsdas aangepast en zijn de oude daskleuren van de Torenvalken aan het ruitje toegevoegd.

Scouting A.P.V. Gorinchem telt ongeveer 100 jeugdleden, verdeeld over de verschillende leeftijdsgroepen (speltakken), en 30 vrijwilligers die actief zijn als leiding of bestuurslid. Samen met de Gorinchemse Zeeverkenners zijn wij nu de enige twee overgebleven Scoutinggroepen in Gorinchem.

 

 Vacatures

 

 

vacature alert 2

We zoeken enthousiaste vrijwilligers voor diverse functies!

Geïnteresseerd, lees meer  arrow right